Van de rechter

Echtpaar A en B woont sinds één jaar niet meer samen. Ze zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd en zijn samen eigenaar van een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk. Gedurende het jaar wordt het huis via een makelaarskantoor verhuurd. De vrouw wil in 2011 zes weken in de vakantiewoning vertoeven. Zij wil in ieder geval de eerste twee weken van mei in het huis op vakantie.

De man is het daar niet mee eens omdat het vakantieseizoen in mei start en het huis in de vakantieperiode juist moet worden verhuurd. De vrouw is het met de man eens dat in het vakantieseizoen het huis voor de verhuur beschikbaar moet zijn maar volgens haar begint het vakantieseizoen pas in juni. De vrouw spant daarom bij de rechtbank een kort geding aan tegen de man.

De rechter stelt de vrouw in het gelijk. De rechter hecht belang aan het feit dat de vrouw in het verleden ook in de maand mei in de vakantiewoning verbleef. Daarbij komt dat de vrouw nog geen vast verblijf in Nederland heeft. De man heeft ter zitting nog verschillende argumenten aangedragen tegen het verblijf in mei door de vrouw. Bijvoorbeeld dat hij in de eerste week van mei het vakantiehuis verhuurklaar moet maken. Volgens de rechter is dit argument niet overtuigend genoeg omdat hij niet heeft gesteld dat dit zijn enige gelegenheid is om de werkzaamheden uit te voeren.

In deze zaak was het verstandig geweest als A en B na hun feitelijke scheiding schriftelijke afspraken hadden gemaakt over hun gezamenlijke vakantiehuis. Omdat het moeilijk is in deze woningmarkt een huis te verkopen, blijft na een scheiding vaak een van de partners in het huis wonen. Ook dan is het verstandig om met elkaar dan afspraken te maken over de juridische en fiscale gevolgen hiervan. Wij kunnen de afspraken over een gezamenlijk (vakantie)huis voor u vastleggen.

Zaken die wij daarbij aan de orde stellen zijn bijvoorbeeld:
– Wie betaalt de kosten van het huis?
– Wie mag wanneer in het huis verblijven?
– Wat moet er met het huis gebeuren als één van de ex-partners overlijdt?
– Wie heeft het voordeel van de hypotheekrenteaftrek?

8 redenen om te kiezen voor Van Hecke Houben

  • Vakbekwaam personeel
  • Specialisten op ieder vakgebied
  • Juiste prijs & kwaliteit
  • Aangesloten bij Netwerknotarissen
  • 2 kantoren in Limburg
  • Afspraak = afspraak
  • U bent bij ons geen nummertje
  • Vele tevreden klanten gingen u voor!