(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Samenlevingscontract opstellen

Een nieuwe stap in je leven: samenwonen. Je vraagt je vast af of jullie nu een samenlevingscontract moeten sluiten. Ook om belasting te besparen wordt het steeds belangrijker dat je een notarieel samenlevingscontact hebt. Wat kan je allemaal regelen in een notarieel samenlevingscontract?

Regeling voor als je uit elkaar gaat: minder ruzie

In het samenlevingscontract kan je afspraken maken voor het geval je uit elkaar gaat. Wie krijgt dan welke spullen? Vaak kunnen bij uit elkaar gaan rechtszaken worden voorkomen door deze zaken in een samenlevingscontract te regelen.

Regeling als één van beiden overlijdt: familie erft niet mee

Partners die niet getrouwd zijn, erven niet automatisch van elkaar. Zij erven alleen van elkaar als er een testament of een samenlevingscontract is.

Samenlevingscontract én belastingvoordelen

Bij het erven van je partner is het hebben van een notarieel samenlevingscontract een van de manieren om in aanmerking komen voor een grote belastingvrijstelling van € 661.328 (2020).

Zonder een samenlevingscontract vaak geen recht op nabestaandenpensioen

Bij veel pensioenfondsen is een notarieel samenlevingscontract verplicht om de partner aan te kunnen melden voor het partnerpensioen (nabestaandenpensioen).

Desirée Philippen Notaris Roermond

Heeft u een vraag?

Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.

0475-351919

  Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.

  Samen een huis: de inleg zwart op wit zetten

  Naast een hypothecaire geldlening betaal je mogelijk jullie huis met eigen spaargeld of betaal je een verbouwing met spaargeld. Het is goed dit in een samenlevingscontract vast te leggen zodat bij overlijden of scheiding duidelijk is wie wat in het huis heeft gestopt.

  Als er kinderen komen

  Als er kinderen komen, gaat misschien één van de partners minder werken. Dit kan worden gecompenseerd door in het samenlevingscontract een inkomens- en/of alimentatieregeling vast te leggen. Zonder samenlevingscontract en testament is bij overlijden de overblijvende partner niet beschermd tegen aanspraken van de kinderen op de erfenis. Met een samenlevingscontract en testament kan worden geregeld dat de kinderen pas erven als beide ouders zijn overleden. Als er stiefkinderen zijn is een goed testament en samenlevingscontract extra belangrijk.

  Samen aan de toekomst werken: partner beschermen

  Soms helpt een partner bij het opzetten van een bedrijf of maakt het huis bewoonbaar. In het samenlevingscontract kan met deze situatie op meerdere manieren rekening worden gehouden.

  Een notarieel samenlevingscontract biedt je veel voordelen. Wij kunnen je helpen met een voor jullie gunstig samenlevingscontract.