(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Ik wil een bedrijf starten, heb ik een notaris nodig?

Een bedrijf beginnen, kan op veel manieren. Fulltime, parttime, met of zonder personeel, alleen of samen, als eenmanszaak of als bv. Niet alleen een goed bedrijfsplan en winstprognoses zijn belangrijk. Ook hoe je begint en in welke vorm, maakt deel uit van een goede voorbereiding. Wij kunnen je onder meer helpen kiezen met de vorm van je nieuwe bedrijf.

Welke ondernemingsvorm past bij mij?

De vorm van je onderneming hangt af van wat voor onderneming je begint. Bij sommige ondernemingen passen meerdere vormen. De keuze voor de vorm van de onderneming heeft niet alleen gevolgen voor bijvoorbeeld de ondernemersrisico’s die je privé loopt (en ook je partner) maar ook voor de fiscale behandeling van je onderneming. Zeker als je nog geen ondernemingservaring hebt of je bent ervaren maar begint een heel ander soort onderneming, is het belangrijk je door ons te laten adviseren over de keuze die je voor de vorm van je onderneming kunt maken. Als je kiest voor een officiële wettelijke vorm, dan spreken we over ‘rechtsvorm’ van een onderneming. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een bv (een besloten vennootschap). Een eenmanszaak is een ‘vorm’ van een onderneming die niet als zodanig in de wet is geregeld.

Een eenmanszaak of bv?

De keuze voor een eenmanszaak of een bv hangt af van een aantal factoren. Deze kunnen van juridische of fiscale aard zijn. Eén van de juridische voordelen van een bv is dat de aandeelhouder/bestuurder in principe niet persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van de bv boven het bedrag van zijn aandeel. Of het fiscaal gunstig is om een bv op te richten, hangt onder meer af van de omvang van de verwachte omzet van een bedrijf en de toekomstverwachtigingen zoals welke liquiditeiten je nog nodig hebt. Wij kunnen je daarover samen met jouw accountant adviseren.

 

Ruud Cremers Notaris Roermond

Heeft u een vraag?

Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.

0475-351919

  Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.

  De eenmanszaak

  Als je kiest voor een eenmanszaak of je gaat als ZZP-er aan de slag, kan je snel beginnen. Je moet dan eerst onder meer de volgende zaken regelen. Je moet je inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Verder is het van belang dat je een BTW-nummer aanvraagt bij de Belastingdienst. Een ZZP-er die voor meerdere opdrachtgevers werkt (als je slechts voor één opdrachtgever werkt, kan dit worden beschouwd als een arbeidsverhouding) moet een zogenaamde VAR-verklaring (verklaring arbeidsrelatie) hebben. Je vindt hierover meer informatie op de site van de Belastingdienst.

  Welke rechtsvorm past het beste bij mijn onderneming?

  Als je met een ander een bedrijf start, kan je gaan samenwerken bijvoorbeeld via een vennootschap onder firma of een bv. Wij kunnen adviseren welke rechtsvorm het beste bij de nieuwe onderneming past. Daarnaast kunnen we je behulpzaam zijn bij het maken van de samenwerkingsafspraken. Het is belangrijk daar de nodige aandacht aan te besteden om onenigheid in de toekomst te voorkomen. Ook bij bij het formaliseren van de samenwerkingsvorm kunnen wij van dienst zijn.

  Het oprichten van een bv

  Als je kiest voor een bv, samen of met een zakenpartner, dan is er een aantal zaken dat eerst geregeld moet worden. Na ons advies aan jou (en je zakenpartner) maken wij de oprichtingsakte van de bv. In deze oprichtingsakte zijn de statuten van de bv opgenomen. Statuten zijn de regels die voor de bv gelden vanaf de oprichting.

  Ik wil mijn partner beschermen tegen ondernemersrisico’s

  Ben je getrouwd of woon je samen? Het is goed bij ons te informeren hoe je je partner kunt beschermen tegen de risico’s die je als ondernemer loopt. Het lijkt heel vroeg, maar er kunnen onverwachte zaken gebeuren: wie moet het bedrijf overnemen als je zelf je bedrijf niet meer kunt uitoefenen (bijvoorbeeld door ziekte of overlijden). Wij kunnen de mogelijkheden voor de verschillende onverwachte situaties met je doornemen en je adviseren.

  Wat is er belangrijk voor mij?