Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.
0475-351919Als je de recreatiewoning én de grond koopt, ben je als eigenaar in principe de baas over de woning en de grond. Vaak is het bij parken wel zo dat er een reglement geldt of er een vereniging van eigenaars is. Er kunnen dan regels zijn waaraan je als eigenaar aan moet houden.
Er zijn bijkomende kosten bij het kopen van een recreatiewoning én de grond. Je betaalt bij de overdracht eenmalig 2% overdrachtsbelasting, jaarlijks onroerendezaakbelasting, rioolheffing etc. Er kan ook forensenbelasting betaald moeten worden (als je in een jaar meer dan 90 dagen in het de woning verblijft) en als je de recreatiewoning verhuurt misschien ook toeristenbelasting.
De overdracht van de recreatiewoning en de grond vindt plaats via de notaris.
Omdat de rechter heeft uitgemaakt dat in de meeste gevallen de grondeigenaar ook eigenaar wordt van de recreatiewoning die een ander op de grond plaatst, wordt vaak gewerkt met een recht van opstal. Hiermee wordt een scheiding aangebracht tussen de eigendom van de grond en de eigendom van dat wat op de grond wordt gebouwd of gezet (de opstal). Een recht van opstal krijg je via de notaris (die een akte maakt en ervoor zorgt dat het kadaster het opstalrecht juist verwerkt). Het voordeel van een recht van opstal is dat je eigenaar wordt van de recreatiewoning en deze (als dat ook met de eigenaar van de grond is geregeld) kunt verkopen aan een ander. Het recht van opstal kan gekoppeld zijn aan een huurovereenkomst met de eigenaar van de grond.
Het recht van opstal biedt de mogelijkheid met de eigenaar van de grond te regelen dat bij het einde van het recht van opstal de eigenaar van de woning het recht heeft de recreatiewoning ‘mee te nemen’ of als dat niet kan een vergoeding te krijgen van de eigenaar van de grond.