(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Huis kopen in het buitenland

Je bent niet de enige die droomt van een (tweede) huis in het buitenland. Maar welke juridische en fiscale gevolgen heeft het kopen van een huis in het buitenland? De regels in het buitenland wijken namelijk vaak af van die in Nederland.

Internationaal erfrecht

Als je een huis koopt in het buitenland is vooral van belang te weten wat de wet regelt voor het geval je overlijdt. Deze regels worden ‘erfrecht’ genoemd. Elk land heeft eigen regels van internationaal (erf)recht. In het land van je nationaliteit en het land waar je huis staat, kunnen verschillende regels gelden. Vaak kan bij het maken van een testament door middel van een zogenaamde rechtskeuze worden bepaald welk erfrecht van toepassing is op jouw erfenis. Als je al een testament in Nederland hebt, is het van belang bij ons te informeren of dit testament ook in het buitenland geldt.

Erfbelasting en het buitenland

Naast het vaststellen van het geldende erfrecht moet je rekening houden met de erfbelasting. Als je bezittingen hebt in Nederland maar ook in een ander land, loop je het risico dat jouw erfgenamen over een gedeelte van je bezittingen tweemaal successiebelasting moeten betalen. Er is regelgeving waarmee in zo’n geval vermindering van erfbelasting kan worden bereikt, maar in sommige gevallen wordt toch een stukje dubbele belasting betaald.

De fiscale gevolgen bij het kopen van een huis in het buitenland

Bij het kopen van een huis in het buitenland moet je dus niet alleen rekening houden met het erfrecht, maar ook met de erfbelasting. Het is verstandig van tevoren bij ons te informeren wat de fiscale gevolgen zijn in geval van overlijden. Als je een huis koopt in het buitenland of al gekocht hebt, is het van belang dat je ons daarover informeert. Wij zoeken dan samen met jou een duurzaam juridische en fiscaal optimale oplossing voor jouw droomhuis in het buitenland.

Marco Rijk Notaris Roermond

Heeft u een vraag?

Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.

0475-351919

    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.