(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Huis kopen op een veiling

Heb je wel eens overwogen een woning te kopen op een veiling? Op veiling biljet zie je per adres, postcode of plaats welke huizen worden geveild. De verkoop op een veiling loopt anders dan een ‘gewone’ verkoop. Wat is er bijzonder aan het kopen van een woning op een veiling?

De veiling van huis (onroerend goed)

Veiling is een ander woord voor ‘openbare verkoop’. De plaats en tijd zijn vooraf bepaald en ook de voorwaarden die bij de koop gelden. Alleen de prijs moet nog tot stand komen. Waarom wordt een woning via een veiling verkocht? Er zijn twee soorten veilingen:

 • Een executie veiling (executoriale veiling): dit is een gedwongen veiling; de bank maakt gebruik van haar hypotheekrecht.
 • Een vrijwillige veiling: de woning wordt geveild omdat wordt verwacht dat een ‘gewone’ verkoop niet snel een koper oplevert of met een veiling wordt een hogere opbrengst verwacht. Bij een ‘gewone’ verkoop kom je met de verkoper de prijs en voorwaarden overeen. Je bent dan vrij om allerlei afspraken te maken. Deze afspraken worden vastgelegd in een koopovereenkomst en de overdracht van de eigendom van de woning gebeurt daarna door de notaris. Bij een veiling is er geen betrokkenheid van de koper bij het maken van de afspraken.

Executieveiling

Een veiling wordt altijd aangekondigd in een advertentie. In de advertentie wordt vermeld om wat voor soort veiling het gaat. De executieveiling is de meest voorkomende. De organisatie van de veiling is in handen van de notaris. Van de notaris krijg je informatie over de woning en over de veilingvoorwaarden. Die informatie wordt ook op internet geplaatst, bijvoorbeeld op de website van Veiling Biljet

Marco Rijk Notaris Roermond

Heeft u een vraag?

Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.

0475-351919

  Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.

  Wat staat er in de veilingsvoorwaarden?

  Alle afspraken over de koop die bij een ‘gewone’ verkoop in de koopovereenkomst worden opgenomen, staan bij de veiling in de veilingvoorwaarden. Het is dus belangrijk om voordat je naar de veiling gaat de veilingvoorwaarden te lezen en je zo goed mogelijk te informeren over de bijzonderheden van de te veilen woning. Het is niet altijd mogelijk om vóór de veiling de woning te bezichtigen. Er zijn risico’s verbonden aan de koop van een woning op de veiling. Laat je daarom vooraf goed door de notaris informeren.

  Kan iedereen bieden op een woning bij een veiling?

  Tijdens de veiling wordt er geboden op de woning. Iedere aanwezige kan een bod uitbrengen. Het is niet verplicht je bij het bieden door een makelaar te laten bijstaan. Het is wel aan te bevelen, als je niet een ervaren veilingkoper bent, advies te vragen aan een makelaar en de bieding door een makelaar te laten uitbrengen.

  Nadat het hoogste bod is bepaald, laat de verkoper (de bank) weten of hij het bod accepteert en de verkoop doorgaat; dit heet ‘gunnen’. Als de verkoper verklaart dat hij niet gunt, gaat de verkoop niet door. Als de verkoper wel gunt, komt daardoor de koopovereenkomst tot stand en ben je als koper aan de koop gebonden. Je moet dan de waarborgsom betalen en later de koopsom. Er wordt door de notaris een akte opgemaakt zodat je eigenaar van de woning wordt.