(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Zo maak je een codicil – Een kort stappenplan

Een testament wordt in Nederland gemaakt bij de notaris. Het is wel mogelijk om voor bepaalde spullen zelf een testament te schrijven, dit wordt een codicil genoemd. In dit handgeschreven testament kan je sieraden, kleding of inboedel aan iemand vermaken. Er gelden strenge regels voor het maken van een codicil. Hieronder een kort stappenplan.

1. Voor je codicil neem je papier dat lang houdbaar is. Denk ook aan een pen waarvan de inkt niet vervaagt. Het codicil moet lang houdbaar kunnen zijn, namelijk tot na je overlijden.
2. Het codicil moet helemaal handgeschreven zijn. In het codicil kan je legaten opnemen. Dit betekent dat je aan een bepaalde persoon iets toekent. Hieronder zie je een voorbeeld.
3. Onder het codicil moet een handtekening staan; ook moet je er de datum op zetten.
4. Kleren en ‘lijfstoebehoren’ kunnen in hun geheel worden gelegateerd. Sieraden, boeken, schilderijen moet stuk voor stuk worden gelegateerd. Dat laatste geldt ook voor de inboedel.
Het is overigens niet helemaal duidelijk welke spullen je wel en welke je niet in een codicil kunt legateren. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of een smartphone en laptop in een codicil kunnen worden gelegateerd. Bij twijfel kun je het beste bij de notaris een testament maken.
5. Als je je codicil klaar hebt, bewaar het dan op een plek waar je nabestaanden het na je dood gemakkelijk kunnen vinden. Je zou je nabestaanden ook kunnen informeren dat je een codicil hebt. Wil je je codicil veranderen? Je vernietigt dan je eerdere codicil en maakt een nieuwe.

Voorbeeld van een codicil (dat met de hand moet worden geschreven):

“Codicil

Ik, Chris Peters, geboren op 12 juni 1961 in Woerden, wonend te Hilversum, Dorpsstraat 3, legateer aan:

– mijn vriend Peter de Jong: mijn zwarte horloge van het merk Seiko
– mijn broer Thijs Peters: al mijn kleding
– mijn vriendin Kim van Loon: mijn designlamp van Moooi

Getekend te Hilversum op 3 maart 2014.”

Desirée Philippen Notaris Roermond

Heeft u een vraag?

Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.

0475-351919

    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.