(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Testament voor gescheiden ouders

Bij een (echt)scheiding moet veel worden geregeld. Voor ouders die scheiden, is het testament een extra aandachtspunt. Wij lichten dit toe aan de hand van het volgende voorbeeld.

Marja en Henk zijn gescheiden. Ze hebben drie kinderen: Daan (9 jaar), Sara (5 jaar) en Wouter (3 jaar). Toen Marja en Henk tien jaar geleden gingen trouwen, hebben zij bij de notaris een testament gemaakt. Marja vraagt zich af wat er met het testament gebeurt nu zij zijn gescheiden en belt de notaris op.

De notaris nodigt Marja uit voor een gesprek op kantoor. Omdat de notaris destijds het testament voor Marja heeft gemaakt, haalt hij het testament uit zijn kluis. In het testament heeft Marja haar echtgenoot Henk en de kinderen tot erfgenamen benoemd. Daarbij is de voorwaarde opgenomen dat Henk alleen erft als hij op het moment van het overlijden nog met Marja is getrouwd. Als de notaris dit vertelt aan Marja, vraagt zij opgelucht: “Dus Henk kan nu niet meer van mij erven?” Helaas is dat niet het geval. Via een ‘omweg’ kan Henk tóch van Marja erven, hoewel alleen haar kinderen erfgenaam van haar zijn.

De volgende situatie kan zich voordoen. Als Marja overlijdt terwijl haar kinderen nog ongehuwd zijn en/of geen kinderen hebben (en geen testament hebben), erven haar drie kinderen. Stel dat kort daarna haar zoon Wouter overlijdt dan heeft Wouter op grond van de wet als erfgenamen Daan, Sara en zijn vader Henk. De notaris legt Marja deze situatie voor. Marja wil het zekere voor het onzekere nemen en vraagt de notaris haar testament te wijzigen. De notaris legt haar uit dat hij in het testament een zogenaamde tweetrapsmaking opneemt. Hiermee kan Marja bepalen dat als Wouter overlijdt, alles wat Wouter uit haar erfenis over heeft, vererft naar Sara en Daan en dus niet naar Henk. Ditzelfde kan Marja ook voor haar andere kinderen in het testament regelen.

Desirée Philippen Notaris Roermond

Heeft u een vraag?

Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.

0475-351919

    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.