(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Slim belasting besparen bij overlijden

Laat erfbelasting niet iets zijn dat je ‘overkomt’! Met de keuzes die je nu maakt, heb je direct invloed op de erfbelasting die bij jouw overlijden moet worden betaald. Door het maken van een testament en door te schenken, kun je belasting besparen bij jouw overlijden.

Op 1 januari 2010 is de wet die de belasting op het erven en schenken regelt, ingrijpend gewijzigd. Daardoor pakken testamenten van voor die datum, mogelijk fiscaal minder gunstig uit dan was voorzien toen het testament werd opgemaakt. Heb je nog geen testament? Profiteer dan van de nieuwe mogelijkheden van de gewijzigde wet.

Slim testament

Er zijn verschillende testamenten die tot uitstel of besparing van erfbelasting kunnen leiden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een testament die de betaling van belasting uitstelt naar het moment dat jij en jouw partner zijn overleden. Er zijn ook testamenten die ervoor zorgen dat hoewel er bij het overlijden van de eerste partner belasting moet worden betaald, er bij het tweede overlijden juist belasting wordt bespaard.

Wij kunnen je begeleiden in het maken van een keuze voor een testamentvorm. Daarbij maken wij berekeningen zodat je kunt zien hoeveel erfbelasting betaald moet worden per testamentvorm. Bij het advies wordt ook jouw persoonlijke situatie betrokken. Bijvoorbeeld: wat is de leeftijd van degene die het testament maakt? Wat is zijn vermogen (bezittingen en schulden)? Hoe is de gezinsamenstelling (zijn er ook kinderen uit een eerdere relatie)?

Heb je al eerder een testament gemaakt? Wij kunnen controleren of het testament ook onder de nieuwe wet nog goed uitpakt.

Schenken

Door te schenken maak je jouw erfenis kleiner, zodat er bij jouw overlijden minder belasting betaald hoeft te worden. Bovendien profiteer je van de vrijstellingen voor de schenkbelasting, die je ieder jaar kunt gebruiken.

Je bespaart het meeste belasting als je kiest voor een slim testament én jaarlijks schenkt. Wij brengen de mogelijkheden voor je in kaart.

Desirée Philippen Notaris Roermond

Heeft u een vraag?

Wilt u vrijblijvend een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.

0475-351919

    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.