(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Ouderschap en de wet

De vrouw die een kind ter wereld brengt, is voor de wet de moeder van het kind. Als een kind wordt geboren tijdens het huwelijk van een man en vrouw dan is de man automatisch de vader van het kind. In alle andere gevallen moet een man het kind erkennen om voor de wet ook vader te zijn van een kind, bijvoorbeeld als de ouders ongetrouwd samenwonen of een geregistreerd partnerschap hebben.

Erkenning van het kind

Een kind kan al worden erkend voordat het is geboren. De erkenning kan bij de gemeente worden geregeld. Als een man en vrouw een geregistreerd partnerschap hebben, moet de man om vader te worden van het kind, het kind erkennen bij de gemeente.

Ieder minderjarig kind heeft wettelijke vertegenwoordiger(s). Degene(n) die het gezag over het kind hebben, zijn wettelijke vertegenwoordiger(s). De wettelijk vertegenwoordigers nemen beslissingen over de verzorging en opvoeding van het kind. Ook zetten zij de handtekening namens het kind onder contracten en kunnen zij een rechtszaak namens het kind voeren. Voor een kind dat tijdens een huwelijk is geboren, geldt dat de man en de vrouw automatisch het gezag over het kind hebben. In zeer uitzonderlijke gevallen (bij uit huis plaatsing bijvoorbeeld) is dit niet het geval. Is men ongetrouwd dan is erkenning van een kind niet voldoende. Als de ouders uit elkaar gaan, behouden zij in veel gevallen samen het gezag.

Desirée Philippen Notaris Roermond

Heeft u een vraag?

Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.

0475-351919

    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.