(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Zorgen om je droomhuis?

Nieuws

Een huis kopen of bouwen roept verschillende vragen op. Welke belastingen zijn van invloed, hoe zit het met de lening of welke verzekeringen heb je nodig? Wij helpen je opweg!

Welke belastingen hebben invloed op mijn droomhuis?

Als je een huis koopt, krijg je met verschillende soorten belasting te maken. Om te beginnen de overdrachtsbelasting. Dit is 2% over de koopsom van het huis. Als in de koopsom ook een bedrag zit voor overgenomen roerende zaken (zoals gordijnrails en een stellingkast in de garage), dan mag je waarde van die roerende zaken aftrekken van de koopsom, waardoor je minder overdrachtsbelasting betaalt. Je moet dan wel een lijst maken van welke roerende zaken je van de eigenaar hebt overgenomen. Als eigenaar ga je ook onroerendezaakbelasting (ozb) en andere belastingen betalen.

Ook voor de inkomstenbelasting verandert er het een en ander als je eigenaar bent van een woning. Afhankelijk van het feit of je er zelf woont (eigen woning) of dat de woning als belegging (huur, vakantiewoning) wordt gebruikt, heb je te maken met belasting die je betaalt in verschillende boxen: box 1 (eigen woning) of box 3 (belegging).

Geld besparen

Er zijn verschillende manieren om geld te besparen met je woning. Bijvoorbeeld door energiebesparende maatregelen te nemen of het deel van je huis te verhuren dat je niet gebruikt.

Ga je verhuren? Dan is het belangrijk om je vooraf te laten adviseren over het huurcontract dat je aanbiedt. Je zit namelijk al snel jarenlang vast aan een huurder.

Als je van plan bent energiebesparende maatregelen te nemen, dan zijn er misschien subsidies of andere tegemoetkomingen van toepassing. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen neemt, dan kun je de btw op de aanschaf terugvragen. Je moet daarvoor wel aangifte doen bij de Belastingdienst, die je voortaan als ondernemer voor de btw ziet als je stroom levert aan je energieleverancier.

Geld lenen

Bij wie ga je geld lenen om een huis te kopen? Dat kan ‘gewoon’ bij de bank maar ook bij pa en ma. Als je geld leent bij een bank om een huis te kopen, dan wil de bank in ruil daarvoor onder meer een hypotheekrecht op je huis. Met een hypotheekrecht heeft de bank zekerheid dat je ooit de hypothecaire geldlening terugbetaalt. Als je het huis in de toekomst namelijk verkoopt, moet je uit de verkoopopbrengst eerst de bank de lening terugbetalen. En als je de hypotheekrente niet meer betaalt, dan kan de bank (na aanmaningen) uiteindelijk je huis op een veiling verkopen.

De levensverzekering

Wie betaalt je hypotheek als je bent overleden? De vraag die daaraan voorafgaat is: wie erft je huis. Als je bijvoorbeeld samenwoont en jullie hypotheek is op twee inkomens afgesloten, kun je dan de hypotheek in je eentje opbrengen als de ander is overleden? Maar ook als je familie erfgenaam is, kan het handig zijn een levensverzekering af te sluiten. Het is belangrijk dat de polis dan goed in elkaar steekt. Niet alleen voor de erfbelasting, maar ook in combinatie met je testament. De Netwerknotaris kan je hiermee helpen.

Jouw relatie

Als je een huis koopt en je gaat er met een partner in wonen, is de vraag: wordt je samen of alleen eigenaar van het huis? Het antwoord op die vraag hangt ook af van je samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden. Als je samen eigenaar wordt, dan deel je ook samen in de waardeontwikkeling van het huis. In de meeste samenlevingscontracten en huwelijkse voorwaarden is geregeld dat je de hypotheekrente naar evenredigheid van je inkomen moet betalen. De aflossingen op de hypotheken worden vaak gezien als een investering in het huis en meestal betaal je de aflossingen in de verhouding waarin je eigenaar bent. Stopt een van jullie spaargeld in het huis? Dan is het verstandig om dit te laten vastleggen door van Hecke & Houben, zodat bij een scheiding duidelijk is om welk bedrag het gaat en onder welke condities het moet worden terugbetaald.

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is alles 50/50 en maakt het eigenlijk helemaal niet uit wie en in welke verhouding je het huis en de kosten daarvan betaald. Dat kan anders zijn als je een erfenis in het huis steekt.

Notaris Roermond & Heythuysen

Van Hecke Houben Notarissen helpt je graag om je wensen op de juiste manier vast te leggen. Dan hoef je je daar geen zorgen meer over te maken en kun je genieten van alles wat het leven je brengt! Wij zijn aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijke organisatie van 150 notariskantoren die steeds van elkaar leren en altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Meer weten? Bel ons op 0475 35 19 19 of mail naar info@vhhnotarissen.nl