(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Wanneer het beter is om zakelijk van privé te scheiden

Nieuws

Ondernemen samen of alleen, het roept veel vragen op! Welke zaken spelen mee en is het verstandig om het zakelijk van privé te scheiden?

De erfenis

Het is niet leuk om er over na te denken. Maar het kan best zo zijn dat je bedrijf langer leeft dan jij. Dan wil je wel dat alles waar je zo hard voor hebt gewerkt in goede handen valt. En niet dat je bedrijf gerund wordt door erfgenamen die geen verstand hebben van ondernemen waardoor je bedrijf in problemen komt.

Met een goed testament en misschien wat aanvullende maatregelen kun je veel problemen voorkomen.

Zo kun je regelen dat je bedrijf in geval van je overlijden eigendom wordt van een opvolger die je zelf kiest. En ook wat deze persoon eventueel moet betalen aan je andere erfgenamen. Je kunt in je testament vastleggen hoe hoog dit bedrag moet zijn en of het bedrag in één keer moet worden betaald. Als je (nog) niet weet wie je opvolger in het bedrijf moet worden, kun je ook iemand aanwijzen die na je overlijden het bedrijf tijdelijk leidt. Je kunt deze persoon ook een rol geven bij het zoeken naar de juiste opvolger of koper. Door het benoemen van zo’n tussenpersoon zorg je dat het bedrijf niet in moeilijkheden komt, omdat er altijd iemand is die belangrijke besluiten kan nemen.

Jouw relatie

Als ondernemer wil je je partner zo goed mogelijk beschermen tegen de risico’s van je bedrijf. Daarom kiezen veel ondernemers er voor om huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract te maken.

Met huwelijkse voorwaarden kun je de vermogens van getrouwde partners strikt gescheiden houden. En schuldeisers van je bedrijf kunnen dus niet aankloppen bij je partner. Wel zo veilig. Een andere reden om voor huwelijkse voorwaarden te kiezen is om te voorkomen dat het bedrijf moet worden gedeeld tussen de partners bij een echtscheiding.

Toch zijn er ook ondernemers die er juist voor kiezen om in gemeenschap van goederen te trouwen. Dat kan zijn omdat hun bedrijf weinig zakelijke risico’s in zich heeft en het de bedoeling is dat bij scheiding het bedrijf wordt opgedeeld. Bijvoorbeeld omdat beide partners samen in het bedrijf werken.

Als je als ondernemer ongetrouwd samenwoont, is een samenlevingscontract zowel voor jou als je partner interessant. En om eventuele problemen met schuldeisers te voorkomen, is het belangrijk om in dit contract vast te leggen welke spullen gezamenlijk eigendom zijn en welke persoonlijk.
Samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of niet? Het is best ingewikkeld, maar het is belangrijk om het samen goed te regelen. Voor je bedrijf en voor elkaar.
Praat eens over de mogelijkheden met je Netwerknotaris. Wij helpen je graag de beste keuzes te maken.

De risico’s

Er zijn heel wat ondernemingsvormen. Ieder met nadelen en voordelen. Ga je voor een eenmanszaak? Dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor alles wat je met je bedrijf doet. Kies je voor een vof, dan ben je zelfs aansprakelijk voor alles wat je medevennoten met het bedrijf doen en zelfs voor wat zij in het verleden ermee hebben gedaan.

Met een bv, een nv of een coöperatie met uitsluiting van aansprakelijkheid ben je meestal niet persoonlijk aansprakelijk, zelfs niet bij een faillissement. Daar zijn uiteraard wel uitzonderingen op.

Bij van Hecke & Houben ben je aan het juiste adres om de juiste bedrijfsvorm te kiezen. Wij kunnen je risico’s inschatten en vertellen je graag alles over het beperken van aansprakelijkheid. Zo helpen we je graag om niet meer risico te nemen dan strikt noodzakelijk is.

Samenwerken

Samen ondernemen heeft grote voordelen. Samen zie je meer. Je hoort meer. Je kan meer. Je kunt gebruik maken van elkaars talent en netwerk. En als er eens iemand afwezig is, is er altijd nog je partner.

Wel is het van groot belang om vooraf goede afspraken te maken. Want er kunnen heel wat situaties ontstaan die je vooraf niet hebt voorzien.

Hoe verdelen jullie de winst? Hoe hak je de knoop door als je het niet met elkaar eens bent? Wat doe je als één van jullie minder wil gaan werken of door ziekte niet meer verder kan? Mag je ook nog ‘eigen’ opdrachten aannemen? Wie mag het bedrijf overnemen als jullie niet meer samen willen werken? En wat doe je als iemand een mooi bod doet om het bedrijf over te nemen?

Allemaal belangrijke vragen die je tegen kunt komen als je samen gaat ondernemen.

Samen ondernemen is mooi! Maar praat er eerst eens over. Samen met een specialist. Dan kun je al dit soort valkuilen dichten nog voor je begint. Ruzie ontstaat vaak door onduidelijkheid. Van Hecke & Houben kan je helpen deze te voorkomen en jullie afspraken meteen goed vastleggen.

Jouw vermogen

Als ondernemer wil je niets liever dan dat de zaken goed gaan. Dat je groeit en bloeit en dat je vermogen opbouwt. Ook kan het zijn dat je een deel van je bedrijf verkoopt en geld over hebt. Met dat geld kun je natuurlijk mooie dingen doen. Maar echt slimme keuzes maken voor je geld is nog niet zo makkelijk als het lijkt.

Een paar ideeën:

  • Je kunt het geld gebruiken voor nieuwe investeringen of om nieuwe activiteiten te beginnen.
  • Je zou startende bedrijven kunnen helpen door geld uit te lenen of in het bedrijf te participeren.
  • Je kunt vanuit je bv geld uitlenen aan jezelf of aan familieleden tegen gunstige rentetarieven.
  • Je kunt je vermogen oppotten als appeltje voor de dorst.
  • Je kunt ook een eigen ‘beleggingsmaatschappij’ beginnen als vbi of fonds voor gemene rekening.
  • Of je kunt je vermogen schenken aan je erfgenamen, zodat ze later minder erfbelasting hoeven te betalen.
  • Wat zijn jouw plannen met je vermogen? Praat er eens over met van Hecke & Houben. Wij kunnen je helpen de juiste keuzes te maken. We zetten de voordelen en nadelen voor je op een rij en zorgen dat alles goed geregeld wordt.

Vragen over het scheiden van zakelijk en privé?

Van Hecke Houben Notarissen helpt je graag om je wensen op de juiste manier vast te leggen. Dan hoef je je daar geen zorgen meer over te maken en kun je genieten van alles wat het leven je brengt! Wij zijn aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijke organisatie van 150 notariskantoren die steeds van elkaar leren en altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Meer weten? Bel ons op 0475 35 19 19 of mail naar info@vhhnotarissen.nl