(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Alles wat je wilt weten over een verklaring van erfrecht

Nieuws

In dit artikel

  • Wat is een verklaring van erfrecht en waarom is deze zo belangrijk bij de verkoop van een woning?
  • Is een verklaring van erfrecht altijd nodig?
  • Wie kan er een verklaring van erfrecht aanvragen?
  • Welke stukken zijn er voor de opmaak van een verklaring van erfrecht benodigd?

Een verklaring van erfrecht kan in veel situaties zijn dienst bewijzen. Zodra iemand is overleden wordt bijvoorbeeld een bankrekening geblokkeerd. Als de overledene een woning achterlaat, kan deze pas worden verkocht indien kan worden aangetoond dat je erfgenaam bent. In dit soort situaties komt een verklaring van erfrecht goed van pas. Van Hecke en Houben Notarissen uit Roermond licht in dit artikel de verklaring van erfrecht in het kort toe.

Wat is een verklaring van erfrecht en waarom is deze zo belangrijk bij de verkoop van een woning?

Een verklaring van erfrecht is een notariële akte die door een van de notarissen van Van Hecke Houben Notarissen wordt afgegeven. Er staan zaken in vermeld die van belang zijn rondom een overledene. Denk hierbij aan aandachtspunten zoals wie er overleden is, of er een testament is en wat daar dan in vermeld staat, welke directe familie er van de overledene is, of iemand getrouwd was, wie de erfgenamen zijn, of er een executeur is en of de erfgenamen de erfenis aanvaarden. Je kunt het dus beschouwen als een ‘extra toelichting’ op het testament dat de overledene voor het overlijden heeft laten opstellen. Aangezien een eigen woning dikwijls het grootste deel van een nalatenschap omvat en een woning pas kan worden verkocht indien is aangetoond wie de erfgenamen zijn, is juist bij een woning een verklaring van erfrecht zo belangrijk.

Is een verklaring van erfrecht altijd nodig?

Nee. Indien de overledene een partner en kinderen achterlaat, geen testament heeft of het totaalbedrag van alle bankrekeningen minder is dan € 100.000,-, is een verklaring van erfrecht niet noodzakelijk. In deze gevallen volstaat een verklaring van de langstlevende partner waardoor een bank niet verantwoordelijk is voor het deblokkeren van de rekeningen van de overledene. De verantwoordelijkheid ligt in dat geval bij de langstlevende partner.

Wie kan er een verklaring van erfrecht aanvragen?

In verreweg de meeste gevallen zijn het de erfgenamen die het initiatief nemen voor het opstellen van een verklaring van erfrecht  Iedereen die er echter belang bij heeft om te weten wie de erfgenamen van de overledene zijn (voorbeeld: schuldeisers), kan echter een verklaring van erfrecht aanvragen.

Welke stukken zijn er voor de opmaak van een verklaring van erfrecht benodigd?

Om een verklaring van erfrecht aan te vragen, hebben wij een aantal stukken nodig. Het betreft, indien aanwezig, een afschrift van het testament, de huwelijksvoorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of samenlevingsovereenkomst; daarnaast gegevens van de erfgenamen
(een lijst met namen, geboortedata, telefoonnummers en e-mailadressen); een kopie van het trouwboekje (indien aanwezig en de erflater voor 1968 in het huwelijk is getreden); een globaal overzicht van de bezittingen en schulden van de nalatenschap en per erfgenaam een verklaring omtrent aanvaarding (deze maakt Van Hecke en Houben op en ontvangt u later).

Meer weten over de verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht kan alleen door een notaris worden opgesteld. Wil je meer weten over de verklaring van erfrecht of wil je afspraak maken voor het opstellen van een verklaring van erfrecht? Neem dan gerust contact op. Bij Van Hecke en Houben Notarissen kan een van de specialisten op dit gebied je gericht adviseren. Ook voor een vrijblijvende offerte voor bijvoorbeeld het opstellen van een verklaring van erfrecht kan je bij ons terecht. Wij zullen je zo spoedig mogelijk een antwoord sturen. Afspraak maken? Bel ons kantoor in Roermond tijdens kantooruren T: (0475) 35 19 19