(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers

Nieuws

Hoewel het voorstel van het kabinet inzake het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers nog definitief moet worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, gaat de wijziging naar verwachting in op 1 januari 2021. Van Hecke Houben Notarissen zet de belangrijkste vragen rondom deze belangrijke wijziging graag voor je op een rijtje.

Voor wie is de afschaffing van de overdrachtsbelasting bedoeld?

De maatregel is bedoeld voor jonge huizenkopers (jonger dan 35 jaar), starters en doorstromers en geldt voor de komende 5 jaar. Het Kabinet hoopt op deze manier starters op de woningmarkt te helpen met het aanschaffen van een eerste woning. Nu betaal je als koper (als het huis kosten koper wordt gekocht) nog 2% overdrachtsbelasting over de koopprijs van een woning. Dit wordt gewijzigd naar 0% voor starters.

Als ik samen met mijn partner een woning koop, moet ik dan overdrachtsbelasting betalen?

Als jullie beiden niet ouder zijn dan 34 jaar en beiden voor 50% eigenaar worden van het huis, hoeft er geen overdrachtsbelasting te worden betaald. Is een van de partners ouder dan 34 jaar, dan betaal je over de ene helft van de waarde van het huis wel en over de andere helft geen overdrachtsbelasting.

Houdt de maatregel in dat ik minder geld hoef in te brengen?

Dat is correct. Immers, de kosten koper (alle kosten boven de koopsom) moet je met eigen geld betalen. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting betekent voor een starter dat er inderdaad minder eigen geld ingebracht hoeft te worden. Maar ook de jonge doorstromers kunnen profiteren van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Wat is mijn besparing?

De overdrachtsbelasting bedraagt nu 2%. Deze wordt berekend over de koopsom van de woning. Bij een koopsom van € 300.000,- bedraagt de overdrachtsbelasting dus 2% van 300.000 = € 6.000,-. Het gaat dus om een behoorlijk bedrag. Uiteraard kan je maar één keer gebruik maken van de vrijstelling en heb je een verklaring van de notaris nodig. Van Hecke Houben Notarissen kan je daar tijdens een persoonlijk gesprek uitstekend over adviseren en uiteindelijk in begeleiden.

Is het noodzakelijk om te wachten met het kopen van een huis?

Nee. Wil je straks gebruik maken van de nieuwe regels, dan is het wel noodzakelijk om de overdracht van je nieuwe huis in overleg met de verkoper te plannen in 2021. Zorg ook dat je met een hypotheekverstrekker zaken doet waar de offerte lang houdbaar blijft en verlenging eenvoudig kan worden geregeld.

Van Hecke Houben Notarissen adviseert je op het gebied van overdrachtsbelasting

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over al deze veranderingen. Wij adviseren je daarom graag. Neem gerust contact met ons op over dit onderwerp.