(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Erfpachthuizen weer financierbaar met erfpachtopinie

Al een aantal jaren worden betaalbare huizen in een erfpachtconstructie op de woningmarkt aangeboden. In deze constructie koop je het huis en ‘huur’ je de grond van de verkoper. Sinds 2010 was het moeilijk om een hypotheeklening bij de bank te krijgen voor deze huizen. Vanaf half april kan er bij de banken een hypotheeklening worden aangevraagd met de erfpachtopinie.

Wat is erfpacht?

De wet biedt, naast de mogelijkheid om een huis in eigendom te hebben, ook de mogelijkheid van erfpacht. Als je een huis op erfpachtgrond koopt dan blijft de verkoper eigenaar van de grond waarop het huis staat. De koper krijgt het huis en wordt gebruiker van de grond. Voor dat gebruik betaalt hij meestal nog een jaarlijks bedrag aan de verkoper. Dit bedrag wordt ‘canon’ genoemd. Ook woningbouwcorporaties maken vaak gebruik van erfpacht om betaalbare huizen te kunnen aanbieden.

Geld lenen voor erfpacht

Vanaf half april 2012 zijn banken weer bereid om hypotheekleningen te verstrekken voor woningen die op erfpachtgrond staan. De erfpacht moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De Netwerknotaris kan voor kopers en verkopers van erfpachthuizen bekijken of de erfpachtconstructie aan de voorwaarden van de bank voldoen. De uitkomst daarvan wordt vastgelegd in een erfpachtopinie. Met deze erfpachtopinie kan je een hypotheek aanvragen bij de bank.

Marco Rijk Notaris Roermond

Heeft u een vraag?

Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.

0475-351919

    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.

    www.opinie-erfpacht.nl

    Via onze website www.opinie-erfpacht.nl kunt u eenvoudig een erfpachtopinie bestellen. Binnen vijf werkdagen krijgt u van ons een erfpachtopinie met een heldere uitleg of het erfpachthuis aan de voorwaarden van de bank voldoet. Meer informatie? Kijk dan op www.opinie-erfpacht.nl.