(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Ik wil gaan samenwerken, hoe moet ik dat regelen?

Samenwerken kan op verschillende manieren. Je kunt samen een nieuw bedrijf oprichten of een bestaand bedrijf in de samenwerking opnemen. De samenwerking kan ook bestaan uit het geld van de één en het werk van de ander. Op welke manier je ook gaat samenwerken, wij helpen je graag met de keuze van de vorm van de samenwerking.

Samenwerken in een gezamenlijke bv

e kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bv. Een bv kan door één persoon maar ook door een aantal personen worden opgericht. Vaak wordt gekozen voor een bv-structuur. Ieder richt een eigen holding-bv op en samen een werkmaatschappij (bv). De samenwerking wordt dan ondergebracht in de werkmaatschappij waarvan je via de holding aandeelhouder bent. Een ingrijpende samenwerking kan vorm krijgen door een fusie of een splitsing (en daarna inbreng in een gezamenlijke bv).

Personenvennootschap

Als de samenwerkingsactiviteiten niet (zo) risicovol zijn, kan je ook kiezen voor een zogenaamde personenvennootschap. De vennootschap onder firma, de maatschap en de commanditaire vennootschap zijn personenvennootschappen. De maatschap en vennootschap onder firma zijn geschikt als je allebei geld én arbeid inbrengt, de commanditaire vennootschap is geschikt als één van de vennoten alleen geld inbrengt.

 

Ruud Cremers Notaris Roermond

Heeft u een vraag?

Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.

0475-351919

    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.

    Joint venture

    Als twee of meer bedrijven voor langere tijd samenwerken noemt men dat ook wel een ‘joint venture’. De bedrijven blijven dan juridisch onafhankelijk van elkaar maar werken samen om een bepaald doel te bereiken of om krachten te bundelen. Een joint venture kan in verschillende vormen worden aangegaan. Bijvoorbeeld twee bv’s die samen een personenvennootschap aangaan. De firmanten zijn dan niet personen maar bv’s. Ook kunnen twee of meer bv’s samen een bv oprichten om hun doel te bereiken. De joint venture-overeenkomst is de basis van de samenwerking. Het opstellen van een goede joint venture-overeenkomst met bijpassende statuten voor de joint venture-vennootschap is maatwerk.