Ik heb een goed idee en dit wil ik beschermen, hoe moet ik dat regelen?

Heb je een idee, een werk gemaakt of een uitvinding gedaan? Je wilt dit graag beschermen. Wat zijn dan de mogelijkheden? Wij kunnen je van dienst zijn om je bewijspositie te beschermen. Bij ideeën of uitvindingen wordt de meest volledige bescherming echter bereikt door een patent of een octrooirecht aan te vragen.

Depotakte

Een auteursrecht ontstaat door het maken van een “werk van letterkunde, wetenschap of kunst”. Je hoeft dat dus niet verder aan te vragen. Als een ander inbreuk maakt op jouw auteursrecht dan moet je om jouw auteursrecht te handhaven kunnen bewijzen dat je het ‘werk’ eerder had gemaakt of geschreven. Een depotakte bij de notaris kan je daarbij helpen. Je kunt ons een akte van depot laten maken. In deze akte wordt verklaard wat je hebt aangeleverd aan de notaris, op welke dag en op welk tijdstip. Wat je hebt aangeboden wordt in een envelop gedeponeerd, verzegeld en gedateerd en vastgehecht aan de akte van depot. Je moet er dus wel rekening mee houden dat jouw ‘werk’ aan de depotakte bij ons in de kluis blijft. Wij zullen daarom met je bespreken of de depotakte de meest wenselijke oplossing voor je is en welke bescherming de depotakte jou kan bieden.

Patent en octrooirecht

Als je een idee hebt of een uitvinding hebt gedaan, dan kan je een octrooirecht of patentrecht aanvragen. Deze procedure duurt meestal lang. In veel gevallen is het daarom wenselijk alvast het een en ander bij de notaris te laten vastleggen. Ook hier kan dan weer de depotakte van dienst zijn. Door de depotakte kan je dan in ieder geval bewijzen dat je op een bepaalde datum al de inhoud van de aan de akte gehechte envelop in je bezit had. Je hebt dan nog niet de volledige bescherming van het octrooirecht of het patent; dit recht moet dan eerst verleend zijn.

Wat is er belangrijk voor mij?

8 redenen om te kiezen voor Van Hecke Houben

  • Vakbekwaam personeel
  • Specialisten op ieder vakgebied
  • Juiste prijs & kwaliteit
  • Aangesloten bij Netwerknotarissen
  • 2 kantoren in Limburg
  • Afspraak = afspraak
  • U bent bij ons geen nummertje
  • Vele tevreden klanten gingen u voor!

Ruud Cremers

Notaris | Vennootschapsrecht
T (0475) 49 27 77

Heeft u een idee, werk of uitvinding te beschermen? Contacteer ons.

Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.