Ik wil verantwoordelijkheden overdragen, hoe moet ik dat doen?
Je hebt het zo druk met het in goede banen leiden van jouw onderneming, dat het niet mogelijk blijkt overal bij aanwezig te zijn en alles zelf te doen. De groei van een onderneming betekent dan ook vaak dat verantwoordelijkheden en taken moeten worden gedelegeerd, ook al blijf je als ondernemer eindverantwoordelijk en de baas. De volmacht kan meteen ingaan of pas als er iets met je gebeurt (bijvoorbeeld ziekte of overlijden).
Volmacht
Door middel van een volmacht geef je een ander verantwoordelijkheden. Deze verantwoordelijkheden omschrijf je in de volmacht. Degene die de verantwoordelijkheden door die volmacht krijgt, heet gevolmachtigde. Een volmacht zet je dus op papier. Hierbij is het van groot belang dat nauwkeurig wordt vastgelegd hoe ver de gevolmachtigde mag gaan en waarvoor volmacht wordt verleend (het doen van aankopen van bepaalde bedrijfsmiddelen en tot welk bedrag, het verrichten van betalingen etc.). Voor machtigingen op de bankrekeningen van de onderneming vraagt de bank vaak om een apart volmachtformulier in te vullen.
Je kunt de volmacht meteen laten ingaan of een later moment kiezen waarop de volmacht ingaat. Als je de volmacht meteen laat ingaan, is er dus naast jou iemand die kan handelen als jij er niet bent. Dit is praktisch als je bijvoorbeeld op zakenreis bent of je sowieso iemand naast je wilt hebben die verantwoordelijkheden van je overneemt. Jij blijft ondanks de volmacht dan nog steeds de baas!
Een volmacht kan ook op een later moment ingaan. Mocht er iets met jou gebeuren (plotselinge ziekte, afwezigheid doordat je vanuit het buitenland niet kunt terugkeren vanwege een aswolk) dan is er iemand die tijdelijk jouw taken en leiding van de onderneming kan overnemen. Je wijst iemand in de volmacht aan in wie jij het volste vertrouwen hebt. Een verleende volmacht kan je later altijd nog intrekken.
Het is belangrijk dat een volmacht juridisch juist is omschreven zodat duidelijk is:
- Wat de gevolmachtigde mag doen namens jou.
- Wanneer de volmacht ingaat.
Wat is er belangrijk voor mij?