(204)
Notariskantoor Roermond(0475) 35 19 19
Notariskantoor Heythuysen(0475) 49 27 77

Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur woning

Het definitief energielabel is sinds 1 januari 2015 verplicht bij verkoop of verhuur van huizen

Als een woning wordt verkocht, moet de verkoper bij de koop aan de koper een energielabel (officiële naam: energieprestatiecertificaat) verstrekken. Wordt een woning verhuurd, dan moet de verhuurder aan de huurder een kopie van het energielabel geven. Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. De woning wordt ingedeeld in de klassen A tot en met G. A geeft aan dat de woning in de meest zuinige klasse valt, G geeft aan dat de woning in de minst zuinige klasse valt.

Huiseigenaren zonder energielabel krijgen in januari of februari 2015 een voorlopig energielabel thuisgestuurd.
Vanaf 1 januari 2015 is het verplicht om vóórdat je een huis verkoopt of verhuurt het voorlopig energielabel te hebben omgezet in een definitief energielabel. Je moet namelijk bij verkoop of verhuur de koper een definitief energielabel overhandigen. Het omzetten van een voorlopig naar een definitief energielabel kan via www.energielabelvoorwoningen.nl. Op deze website kun je inloggen met je DigiD en de door de overheid ingevulde gegevens controleren en aanpassen, bijvoorbeeld met informatie over de isolatie, het glas en de verwarmingsketel. Bij aanpassing van de gegevens is het soms nodig om bewijsstukken aan te leveren, zoals een foto van de cv-ketel. Als de stappen op de website zijn doorlopen, controleert een deskundige de gegevens. Na zijn akkoord ontvang je het definitief energielabel. Dit definitief energielabel is tien jaar geldig.

Wat als ik geen energielabel heb?

Vanaf 1 januari 2015 wordt door de overheid gecontroleerd of er bij de overdracht van het huis een definitief energielabel is. Als er geen definitief energielabel is, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot € 405,-

Welke woningen moeten een energielabel hebben?

  • woningen en appartementen
  • woonwagens bedoeld voor permanent gebruik
  • recreatiewoningen
  • woongebouwen met niet-zelfstandige woonruimten

Ook bij de oplevering van nieuwbouwwoningen is de verkoper verplicht het energielabel aan de kopende partij te overhandigen. Dit gaat op dezelfde manier als bij verkoop van een woning.

Ik ga mijn woning te koop zetten. Wanneer geef ik het energielabel aan de koper?

Wij adviseren je bij het ondertekenen van de koopovereenkomst een kopie van het energielabel aan de koper te geven en pas bij de overdracht van de woning bij de notaris, het energielabel te overhandigen. Het is namelijk mogelijk dat de koop niet doorgaat. In de koopovereenkomst kan bijvoorbeeld een ‘voorwaarde financiering’ zijn opgenomen: de koopovereenkomst wordt dan ontbonden als de koper geen lening bij de bank kan krijgen om de koopsom van de woning te betalen. De koper moet dan het energielabel teruggeven. Om dit te voorkomen, kun je beter pas het energielabel bij de overdracht overhandigen. Als je met de koper besluit om ons de koopovereenkomst te laten maken, dan bewaren wij het energielabel op ons kantoor. Je kunt het dan bij de verhuizing niet kwijtraken of vergeten mee te nemen naar de overdracht van de woning.

Marco Rijk Notaris Roermond

Heeft u een vraag?

Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.

0475-351919

    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.