Scheiden voortaan bij ambtenaar van de burgerlijke stand

Op 8 december 2013 heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer waardoor het mogelijk wordt te scheiden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Tussen 1 april 2001 en 1 maart 2009 was het ook al mogelijk zonder de rechter te scheiden door middel van een flitsscheiding; daar maakten ruim 30.000 stellen gebruik van. Voordat de ambtenaar van de burgerlijke stand de flitsscheiding kon uitspreken moesten de koppels een convenant bij een notaris of advocaat hebben gemaakt. De staatssecretaris lijkt het nu nog makkelijker te maken: koppels die willen scheiden hoeven niet vooraf langs bij een notaris of advocaat. “In de toekomst moet echter blijken of die koppels wel écht scheiden dat wil zeggen hun scheiding afwikkelen. Als ze dat niet doen komen ze in de toekomst juridische problemen tegen die hun misschien wel eens flink wat geld zouden kunnen gaan kosten”, meent Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen.

Scheiden zonder de rechter

Een eerder wetsvoorstel om de administratieve scheiding naast de flitsscheiding mogelijk te maken, werd in 2006 in de Eerste Kamer verworpen. Met het wetsvoorstel dat Teeven nu indient komt hij de afspraken uit het regeerakkoord na. Netwerk Notarissen is in principe positief over het wetsvoorstel. “Wij hebben heel wat flitsscheidingen begeleid en zijn daarbij geen noemenswaardige problemen tegengekomen. Internationale erkenning van de flitsscheiding was eigenlijk het enige probleem”, zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. In de wet die Teeven maakt hoeft, anders dan bij de flitsscheiding het geval was, niet eerst een echtscheidingconvenant te worden gesloten. Er komt nu dus geen advocaat of notaris meer aan te pas. “Hij geeft daar onder meer als reden voor dat je bij de rechter ook geen echtscheidingsconvenant hoeft te hebben. Maar je kunt nu niet zonder advocaat naar de rechter. Koppels hebben dan contact met een rechtshulpverlener die hen kan wijzen op de problemen die kunnen ontstaan als je je scheiding niet afwikkelt.”

Toekomstige problemen

En problemen ontstaan er in de toekomst, meent Van der Geld. “Als ex-partners hun scheiding niet goed afwikkelen, kunnen ze in de toekomst voor onaangename verrassingen komen te staan.” Zij voorziet vooral problemen als de exen een nieuwe relatie krijgen en het vermogen zich vermengt met dat van een nieuwe partner. Of als een ex er te laat achterkomt dat deze nog recht heeft op pensioen of alimentatie of juist de plicht heeft dit nog te betalen. Ook bij erfenissen kunnen er problemen ontstaan. “Als de overledene bijvoorbeeld nog met een ex uit het verleden eigenaar is van het huis. Dan moet voordat de erfgenamen het huis kunnen verkopen die ex nog worden opgespoord. Dat kost tijd en brengt extra kosten met zich.”

Europa

In landen zoals Portugal, Noorwegen, Denemarken en IJsland is het al langer mogelijk om zonder de rechter te scheiden. In Nederland wordt een uitzondering gemaakt voor koppels die minderjarige kinderen hebben. In de Europese landen waar je zonder de rechter kunt scheiden, kan dat ook als stellen minderjarige kinderen hebben. In de meeste landen moeten koppels die willen scheiden eerst afspraken maken over de scheiding. Alleen in Noorwegen is dat niet het geval.

Volgens Teeven wordt de echtscheiding die de ambtenaar van de burgerlijke stand heeft uitgesproken erkend in de EU en waarschijnlijk ook daarbuiten. Dat laatste is belangrijk omdat gedwongen huwelijken in Nederland zouden kunnen worden beëindigd als één van beide echtgenoten in Nederland verblijft. De in land van herkomst achtergebleven echtgenoot zou zo vast kunnen blijven zitten in de ‘gevangenis van het huwelijk’.

8 redenen om te kiezen voor Van Hecke Houben

  • Vakbekwaam personeel
  • Specialisten op ieder vakgebied
  • Juiste prijs & kwaliteit
  • Aangesloten bij Netwerknotarissen
  • 2 kantoren in Limburg
  • Afspraak = afspraak
  • U bent bij ons geen nummertje
  • Vele tevreden klanten gingen u voor!