Internationale erfenissen

Nieuwe regels voor internationale erfenissen
Op 17 augustus 2015 zijn er nieuwe regels ingegaan voor ‘internationale erfenissen’. Deze regels zijn afkomstig van de Europese erfrechtverordening. We spreken van een ‘internationale erfenis’ als u vermogen in het buitenland heeft, als een of meer van uw erfgenamen in het buitenland wonen of als u zelf van plan bent in het buitenland te gaan wonen.

Uitgangspunt van de nieuwe regels is dat een Nederlands testament geldig is in alle Europese landen (met uitzondering van Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Ierland). Daarnaast is een belangrijke regel uit de Europese erfrechtverordening dat in principe het erfrecht geldt van het land waarin u woont op het moment van uw overlijden. Daarnaast kunt u afwijken van deze regel door een rechtskeuze in uw testament op te nemen. Een rechtskeuze betekent dat u het erfrecht van een bepaald land op uw erfenis van toepassing verklaart. Dit kan invloed hebben op wie uw erfenis krijgt en hoe uw erfenis wordt afgewikkeld.
Met een rechtskeuze kon u tot 17 augustus 2015 vastleggen dat het erfrecht van toepassing is van het land van uw nationaliteit of het land waarin u woont op het moment dat u de rechtskeuze uitbrengt. Vanaf 17 augustus 2015 is deze keuze beperkt en kunt u alleen nog kiezen voor het land van uw nationaliteit.

Ik heb een tweede huis in het buitenland, wat moet ik doen?

De Europese erfrechtverordening is goed nieuws voor mensen met een tweede huis in het buitenland, omdat zij niet meer een apart testament hoeven te maken bij de buitenlandse notaris, zoals eerder vaak het geval was. Heeft u al een apart testament gemaakt bij de buitenlandse notaris voor uw tweede huis, dan blijft dit testament geldig. Heeft u een buitenlands testament? Wij kunnen u adviseren of het nu handiger is om alles in een Nederlands testament te regelen.

Ik woon nu nog in Nederland maar ben van plan naar het buitenland te verhuizen, moet ik wat regelen?

Als u de Nederlandse nationaliteit heeft dan kunt u, ook al woont u in het buitenland, altijd in uw testament voor het Nederlandse recht kiezen. Dit betekent dat uw erfenis dan volgens de Nederlandse wet vererft en ook wordt afgewikkeld.

8 redenen om te kiezen voor Van Hecke Houben

  • Vakbekwaam personeel
  • Specialisten op ieder vakgebied
  • Juiste prijs & kwaliteit
  • Aangesloten bij Netwerknotarissen
  • 2 kantoren in Limburg
  • Afspraak = afspraak
  • U bent bij ons geen nummertje
  • Vele tevreden klanten gingen u voor!