Nieuwe regels voor de verkoop van plattelandswoningen

Er is een nieuwe wet waardoor plattelandswoningen ook door niet-ondernemers bewoond kunnen worden. Hierdoor moet het eenvoudiger worden om een plattelandswoning te verkopen. De nieuwe regels zijn ingegaan per 1 januari 2013.

Bestemmingsplan

Bij een agrarisch bedrijf hoort vaak een bedrijfswoning (boerderij) waarin de agrarisch ondernemer woont. Als de bedrijfswoning wordt losgekoppeld van het bedrijf en niet meer wordt bewoond door de ondernemer (bijvoorbeeld bij verkoop van het bedrijf zonder de woning) dan wordt door de gemeente de woning niet meer als bedrijfswoning beschouwd. Als de woning wordt bewoond door een ander dan de ondernemer van het verbonden bedrijf, is dat in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente kan dan besluiten het bestemmingsplan ‘te handhaven’ wat er toe kan leiden dat de bewoners de bedrijfswoning moeten verlaten.

Milieuwetten

Niet alleen het bestemmingsplan kan een probleem vormen; ook de milieuwetten. Voor ‘normale’ woningen gelden namelijk op het gebied van bijvoorbeeld geluidshinder, geurhinder en fijnstof veel strengere normen dan voor bedrijfswoningen. Als een bedrijfswoning niet aan deze milieuwetten voldoet, mag deze woning niet aan een particulier worden verkocht.
Een agrarisch ondernemer die stopt met zijn bedrijf mag dus formeel niet op de boerderij blijven wonen. De woning verkopen zit er ook niet in; wie wil immers een woning kopen waarin je volgens de wet niet mag wonen?

Nieuwe regels

Door de nieuwe regels kunnen gemeenten voormalige (agrarische) bedrijfswoningen aanwijzen als plattelandswoning. Voor de wet blijft het een bedrijfswoning, maar de strengere milieunormen voor gewone woningen gelden niet. De boerderij kan daardoor ook door niet agrarisch ondernemers en particulieren bewoond worden.

De agrarisch ondernemer die zijn bedrijf wil stoppen kan hierdoor gemakkelijker zijn boerderij verkopen als woonhuis. Ook kan hij ervoor kiezen om zelf in de boerderij te blijven wonen.

Als u een voormalige boerderij wilt kopen en er wilt gaan wonen om te genieten van het leven op het platteland, dan kan dat voortaan legaal. U zult er wel begrip voor moeten hebben dat u wat ‘mestlucht’ ruikt en geluiden hoort van het boerenlandleven.

8 redenen om te kiezen voor Van Hecke Houben

  • Vakbekwaam personeel
  • Specialisten op ieder vakgebied
  • Juiste prijs & kwaliteit
  • Aangesloten bij Netwerknotarissen
  • 2 kantoren in Limburg
  • Afspraak = afspraak
  • U bent bij ons geen nummertje
  • Vele tevreden klanten gingen u voor!